Nasi,
Bahan Nasi Lemak:
Untuk memasak nasi:
Untuk 6-8 orang saja
Nasi Lemak
Bahan-Bahan:
Bahan Nasi Lemak:
- 500 gm beras ( dikosek & ditoskan)
- 3 ½ cawan santan
- Garam secukup rasa
- 3 helai daun pandan (disimpulkan)
- 125 gm kangkung (dicelur & ditoskan)
- 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
- 1 biji sedang timun (dipotong tebal-tebal)
- 90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
- 250 gm ikan selar kuning (diperap & digoreng)
- 1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan)
- Garam secukup rasa Bahan Sambal:
- 125 gm ikan bilis kerin (disiang, direndam & ditoskan)
- 125 gm bawang merah
- 60 gm lada kering (direndam & ditoskan)
- 6 biji buah keras
- 5 cm belacan (dibakar)
- 2 sudu minyak makan
- 1 batang serai (dititik)
- 1 cawan santan
- 1 sudu gula pasir
- Garam & serbuk perasa secukup rasa
- ¾ cawan air asam jawa pekat
Untuk memasak nasi:
- Satukan semua bahan dalam sebuaha periuk.Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya.Kerah nasi dengan garpu untuk menggemburkannya.
- Tuangkand aun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan.
- Untuk membuat sambal: Giling kelima -lima bahan yang pertama.Pijarkan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya.Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah.
Untuk 6-8 orang saja
0 comments: