Nasi,

Nasi Lemak

12:52 rozie 0 Comments

Bahan-Bahan:


Bahan Nasi Lemak:
  • 500 gm beras ( dikosek & ditoskan)
  • 3 ½ cawan santan 
  • Garam secukup rasa 
  • 3 helai daun pandan (disimpulkan)
Sajian-sajian Tambahan:
  • 125 gm kangkung (dicelur & ditoskan)
  • 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
  • 1 biji sedang timun (dipotong tebal-tebal)
  • 90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
  • 250 gm ikan selar kuning (diperap & digoreng)
  • 1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan)
  • Garam secukup rasa Bahan Sambal:
  • 125 gm ikan bilis kerin (disiang, direndam & ditoskan)
  • 125 gm bawang merah 
  • 60 gm lada kering (direndam & ditoskan)
  • 6 biji buah keras 
  • 5 cm belacan (dibakar) 
  • 2 sudu minyak makan 
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 cawan santan 
  • 1 sudu gula pasir 
  • Garam & serbuk perasa secukup rasa 
  • ¾ cawan air asam jawa pekat
Cara:

Untuk memasak nasi:
  1. Satukan semua bahan dalam sebuaha periuk.Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya.Kerah nasi dengan garpu untuk menggemburkannya. 
  2. Tuangkand aun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan. 
  3. Untuk membuat sambal: Giling kelima -lima bahan yang pertama.Pijarkan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya.Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah.
Cadangan Hidangan:
Untuk 6-8 orang saja

0 comments: