Mi & Laksa,

Bihun Goreng Singapore

21:25 rozie 0 Comments


Bahan-Bahan:

  • 600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan] 
  • 250 gm udang segar [buangkan kulit] 
  • 100 gm isi ayam [hiris nipis] 
  • 250 gm tauge 
  • 100 gm kucai 


Bahan tumbuk 

  • 2 s/b lada hitam 
  • 4 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis atau parut panjang2] 
  • 3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis] 
  • 2 biji limau nipis 
  • 3 s/b minyak 
  • daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan] 
  • garam 
  • air


Cara:
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi. 
2. Masukan isi ayam dan kacau rata. 
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata. 
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati. 
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai. 
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam. 
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.

Cadangan Hidangan:
Hidang dan makan panas-panas

0 comments: