Masakan Ikan,
Asam Pedas Melaka
Bahan-Bahan:
- Bahan ini dikisar:
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 25 tangkai cili kering
- 1 inci halia
- 1 sd besar jintan manis
- ½ sd teh lada hitam
- 1 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
Bahan tumis :
1 labu bawang besar dihiris halus
½ sd teh biji sawi
½ sd teh halba
5 tangkai daun kari (leraikan)
5 keping ikan tenggiri atau ikan parang atau 1 ekor ikan terubuk (dibersihkan)
2/3 cawan minyak masak
3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air
1.5 liter air
2 biji tomato - potong 4
1 batang terung - potong
10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan - dipecahkan
1 sd besar garam
½ sd teh serbuk perasa
Cara:
- Panaskan belanga dan masukkan minyak. Tumis bawang hiris hingga kuning dan masukkan bahan tumis yg lain, biarkan naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawan dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan dan sebatikan bersama bunga kantan.
- Masukkan air, serbuk perasa, bendi dan bahan lain kecuali tomato. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat dan masukkan tomato. Biarkan 5 minit baru diangkat.
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan dengan nasi putih, roti atau roti canai.
Tambahan:
Jika suka boleh masukkan 1 sd besar gula.
Belacan juga boleh ditambah dengan bahan kisar. Untuk menyedapkannya goreng belacan dengan sedikit minyak terlebih dahulu. Gunakan 1 sd besar untuk resipi ini. Boleh juga dimasukkan daun kesum
0 comments: