Masakan Antarabangsa,

Black Pepper Steak

02:03 rozie 0 Comments


Bahan-Bahan:
Untuk daging: 
350 gram daging yang dipotong nipis<½ inci> 
3 sudu kicap<xkesah masin / manis> 
2 sudu black pepper<serbuk> 
½ sudu kecil cuka/jus limau nipis/lemon 

cara: 
  • campurkan bahan2 diatas dan gaulkan bersama 
  • daging itu tadi. peram daging selama 10-15 minit. bahan untuk sos: 
  • 3 ½ sudu black pepper<kalau nk pedas boleh tmbah lagi> 
  • 1 keping cendawan kering (cincang halus) 
  • garam<secukup rasa> 
  • 1 sudu jus lemon/limau nipis (lbih sedap pki lemon) 
  • 1 sudu air halia 
  • 2 sudu tepung jagung 
  • 1 cawan air putih 
  • ½ sudu kicap masin 


Cara:
1)ambil 2 sudu mentega,cairkan atas kuali panas.. 
2)masukkan daging yang telah diperam tadi, 
masak daging hingga betul2 masak 
3)setelah daging masak,buat sos pula 

sos: 
1)masukkan air 
2)masukkan cendawan yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon 
3)masukkan tepung jagung 
4)letakkan garam secukupnya 
5)masukkan juga kicap 
6)seterusnya,masukkan black pepper 

letakkan sos diatas daging itu tadi.. 
Cadangan Hidangan:
1)sebaiknya menggunakan jus lemon daripada jus limau nipis..untuk lebih sedap 
2)cincang sehalus-halusnya (bentuk dadu) cendawan kering (warna hitam).

0 comments: