Masakan Antarabangsa,
Black Pepper Steak
Bahan-Bahan:
Untuk daging:
350 gram daging yang dipotong nipis<½ inci>
3 sudu kicap<xkesah masin / manis>
2 sudu black pepper<serbuk>
½ sudu kecil cuka/jus limau nipis/lemon
cara:
- campurkan bahan2 diatas dan gaulkan bersama
- daging itu tadi. peram daging selama 10-15 minit. bahan untuk sos:
- 3 ½ sudu black pepper<kalau nk pedas boleh tmbah lagi>
- 1 keping cendawan kering (cincang halus)
- garam<secukup rasa>
- 1 sudu jus lemon/limau nipis (lbih sedap pki lemon)
- 1 sudu air halia
- 2 sudu tepung jagung
- 1 cawan air putih
- ½ sudu kicap masin
Cara:
1)ambil 2 sudu mentega,cairkan atas kuali panas..
2)masukkan daging yang telah diperam tadi,
masak daging hingga betul2 masak
3)setelah daging masak,buat sos pula
sos:
1)masukkan air
2)masukkan cendawan yang dicincang halus itu dan air/jus halia serta jus lemon
3)masukkan tepung jagung
4)letakkan garam secukupnya
5)masukkan juga kicap
6)seterusnya,masukkan black pepper
letakkan sos diatas daging itu tadi..
Cadangan Hidangan:
1)sebaiknya menggunakan jus lemon daripada jus limau nipis..untuk lebih sedap
2)cincang sehalus-halusnya (bentuk dadu) cendawan kering (warna hitam).
0 comments: